در وبلاگ حیات خبرهای مربوط به محیط زیست و حیات وحش را دنبال کنید .
2 سال پیش / خواندن دقیقه

تا بحال به تاثیر تغییرات اقلیم بر جمعیت فکر کرده اید ؟

عضو هیئت علمی گروه جمعیت اقلیم و محیط‌ زیست موسسه تحقیقات جمعیت کشور گفت: تغییرات اقلیمی پدیده‌ای جهانی بوده و مربوط به یک منطقه و اقلیم خاص نیست.


عزیزی گفت: به نظر می‌رسد که اثرات مستقیم و سریع‌تر تغییرات اقلیمی را می‌توان در اقلیم‌های خشک و نیمه خشکی مانند ایران با سرعت و علائم بیشتری مشاهده کرد. در این اقلیم به واسطه شکننده بودن این مناطق در مقابل تغییرات صورت گرفته اثرات شدت بیشتری از خود نشان داده و می‌تواند منجر به تغییرات گسترده‌ای شود؛ تأثیر تغییر اقلیم بر مهاجرت جمعیت‌های انسانی از نمونه‌های است که در مناطق خشک و نیمه‌خشک بیشتر مشاهده می‌شود، هرچند که مهاجرت از عوامل متعددی متأثر بوده و تعیین رابطه خشک‌سالی با مهاجرت هم تحت همین تعدد دلایل دچار پیچیدگی است.

او گفت: با این وجود این اثرات را در مناطق خشک می‌توان به وضوح مشاهده کرد، برای نمونه مطالعه‌ای که در موسسه تحقیقات جمعیت کشور انجام شده، تأکید دارد که شناسایی ارتباط بین خشکسالی و مهاجرت مسئله‌ای پیچیده است، هر چند نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی داشت، اما طبق برخی مطالعات جهان تا سال ۲۰۵۰ تا ۱ میلیارد مهاجر اکولوژیکی خواهد داشت که عمده این مهاجرت‌ها می‌تواند متأثر از تغییرات اقلیمی باشد.

هر اثری که در طبیعت به‌ واسطه تغییر اقلیم صورت گیرد در نهایت مستقیم و غیرمستقیم متوجه جمعیت انسانی است. تغییرات اقلیمی اثر خود را بر سلامت، رفاه و معیشت جمعیت‌های انسانی خواهد داشت.

تا بحال به تاثیر تغییرات اقلیم بر جمعیت فکر کرده اید ؟

تغییر اقلیم از تاثیرگذارترین مسائل در زندگی بشر

مشاور رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس گفت: در حال حاضر بسیاری از کارشناسان مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و محیطی، تغییر اقلیم را به عنوان یکی از مسائل پیچیده و تأثیرگذار در عرصه‌های مختلف زندگی بشر مطرح می‌کنند و پیش بینی می‌کنند این موضوع به طور روزافزون برای جوامع انسانی بر حسب بافت اقتصادی، اجتماعی و محیطی آن‌ها مشکلات و پیامد‌های مختلفی را به ویژه در بعد اقتصادی به همراه خواهد داشت. هرچند موضوع نوسانات اقلیمی و اثرات اقتصادی آن‌ها در زندگی انسان موضوع جدیدی نیست، ولی این بار موضوع متفاوت است و قطعاً از لحاظ اقتصادی هزینه‌های مالی آن بسیار سنگین خواهد بود.

او گفت: در مجموع، پیش بینی می‌شود، تغییرات اقلیمی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در زمینه‌های مختلفی به ویژه کشاورزی، گردشگری، انرژی، سلامتی انسان، بهره وری نیروی کار، اشتغال، رشد اقتصادی، افزایش فقر، افزایش مهاجرت و ... اثرگذاری اقتصادی قابل توجهی را بر جوامع انسانی تحمیل کنند با این وجود، اثرگذاری اقتصادی تغییرات اقلیمی در سطح جهانی یکنواخت نخواهد بود؛ به عبارتی، از لحاظ اقتصادی، برای برخی نواحی می‌توان تغییرات اقلیمی را به ویژه در عرصه اقتصاد جهانی و مناسبات اقتصادی، یک فرصت و مزیت اقتصادی (ژئواکونومیکی) قلمداد کرد و برعکس، تغییرات اقلیمی برای بسیاری از نواحی و کشور‌های درحال توسعه در نواحی خشک و با گرمای زیاد، یک بحران و چالش جغرافیایی-اقتصادی بشمار می‌آید.

به گفته نادری، کشور ایران نیز ازلحاظ اقلیمی-اقتصادی جزء نواحی بسیار آسیب پذیر در مقابل تغییرات اقلیمی محسوب می‌شود. اما تغییر اقلیم و هر مسئله دیگری را باید مدیریت کنیم تا کمترین آسیب ممکن به جمعیت کشور که مهمترین مولفه قدرت هر کشوری محسوب میشود وارد شود. براساس نظر بسیاری از کارشناسان حوزه جمعیت اگر کشور نتواند تا سال ۱۴۰۵ روند رشد جمعیت خود را ارتقاء بخشد، وارد چاله جمعیتی خواهیم شد که در صورت بروز این اتفاق که با توجه به شرایط دور از ذهن هم نیست، مشکلات عدیده‌ای پیش روی کشور خواهد بود.


شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع