در وبلاگ حیات خبرهای مربوط به محیط زیست و حیات وحش را دنبال کنید .
یک سال پیش / خواندن دقیقه

زباله پلاستیکی ، دشمن شماره یک محیط زیست

تقریبا همزمان با اختراع پلاستیک در حدود سال ۱۹۵۰، مشکل زباله های پلاستیکی نیز آغاز شد. اختراعی که در ابتدا به نظر بسیار خوب بنظر می رسید و بعدها به کابوس بشر تبدیل شد. پلاستیک روزی انقلابی در صنعت بسته بندی ایجاد کرد و اکنون بزرگترین عامل آلودگی اقیانوس ها زباله پلاستیکی است. متاسفانه کشور ما نیز از جمله بزرگترین تولید کنندگان مواد پلاستیکی است.

زباله پلاستیکی ، دشمن شماره یک محیط زیست

 

زباله پلاستیکی ، دشمن شماره یک محیط زیست

پلاستیک ها عمدتا از ترکیبی پلیمری به نام پلی اتیلن سبک درست می شوند که نیم عمر آن در طبیعت بین ۵۰ تا ۳۰۰ سال است. اکنون بیش از ۵ تریلیون زباله پلاستیکی در اقیانوس ها شناور هستند. این میزان آلودگی به طور جدی حیات موجودات دریایی را مورد خطر قرار می دهد. ضمن اینکه جمع آوری این میزان زباله پلاستیکی بسیار دشوار و هزینه بر است. در حال حاضر بیش از ۷۰۰ گونه از جانوران دریایی از زباله پلاستیکی تغذیه می کنند یا در آن زندگی می کنند.


حدود ۷۳ درصد سواحل جهان آلوده به زباله پلاستیکی هستند. از جمله این ضایعات می توان به بطری های سکبار مصرف، بسته بندی غذا، کیسه خرید و … اشاره کرد. جالب است بدانید حدود ۵۰ درصد از کیسه های پلاستیکی، پس از یکبار مصرف به زباله پلاستیکی تبدیل شده اند.


تولید پلاستیک در جهان در سال ۱۹۵۰ معادل ۳/۲  میلیون تن بود که در سال ۱۹۹۳ این رقم به ۱۶۲ میلیون و در سال ۲۰۱۵ به ۴۴۸ میلیون تن رسیده است. در هر دقیقه، بیش از یک میلیون بطری پلاستیکی در سراسر جهان تولید می شود.


جانداران دریایی در دام زباله پلاستیکی

صنایع بسته بندی بزرگترین بازار مواد پلاستیکی را دارند.  بیش از نیمی از این تولیدات به زباله پلاستیکی بدل می شوند. از آنجا که حتی سوزاندن زباله پلاستیکی به محیط زیست صدمه می زند، بسیاری از این زباله ها سوزانده نمی شوند. از طرفی ساز و کار بازیافت زباله پلاستیکی در بسیاری از کشور ها وجود ندارد. لازم است بدانیم تجزیه زباله پلاستیکی در طبیعت ممکن است صدها سال بطول بیانجامد.

مقابله با زباله پلاستیکی ، چه باید کرد؟

مسلما کارهایی هست که بتوانیم با انجام دادن آن از میزان زباله پلاستیکی مان بکاهیم. یا حداقل از رها شدن آنان در طبیعت جلوگیری کنیم. این اتفاق زمانی می افتد که علاوه بر دولت ها، مردم نیز همکاری کنند. نقش مردم بسیار حیاتی است از آنجا که ما مصرف کننده اصلی این تولیدات هستیم.

مصرف آب روزانه بخصوص در فصل گرم برای جلوگیری از کم آبی بدن ضروری است. از طرفی بطری های پلاستیکی بخش بزرگی از زباله پلاستیکی جهان را تشکیل می دهند. می توان با استفاده از ظروف شیشه ای یا پلاستیکی چند بار مصرف از تولید بی رویه این نوع زباله جلوگیری کنیم.


ظروف شیشه ای

می توانید به جای استفاده از چند کیسه پلاستیکی برای خریدهایتان از یک کیسه بزرگتر استفاده کنید. حتی می توانید خیلی از این تولیدات پلاستیکی را به راحتی دور نریزید و آنها را دوباره مورد استفاده قرار دهید. نی، یک زباله پلاستیکی است که می توان به راحتی آنرا از اقلام مصرفی خود حذف کنید.

کمتر از تولیدات سوپر مارکتی که بسته بندی پلاستیکی دارند استفاده کنید. از طرفی بسیاری از این تولیدات با انبوه مواد نگه دارنده ای که دارند برای سلامتی مضرند. می توانید با جایگزین کردن بسیاری از این تولیدات با میوه و خشکبار علاوه بر کاهش زباله پلاستیکی، تغذیه بهتر و سالم تری داشته باشید، حتی ممکن است به لحاظ اقتصادی نیز به صرفه تر باشد.


بسته بندی های پلاستیکی

راه دیگر استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی است و تولید آنها در سالهای اخیر بیشتر شده است. این ظروف در محیط زیست تجزیه پذیر هستند.

در کشورهایی نظیر ژاپن، ایتالیا بلژیک و بعضی دیگر از کشورهای اتحادیه اروپا برای کاهش مصرف کیسه ها و مواد پلاستیکی ، مالیات بیشتری به ازای استفاده از محصولات پلاستیکی دریافت می کنند

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع