در وبلاگ حیات خبرهای مربوط به محیط زیست و حیات وحش را دنبال کنید .
2 سال پیش / خواندن دقیقه

چگونه میتوان محیط زیست سالمتری داشت؟

همانطور که می‌دانید در دنیای پر هیاهو و مصرف‌گرای امروزی، یکی از پدیده‌هایی که بطور جدی مورد تهدید قرار گرفته محیط‌زیست است.

چگونه میتوان محیط زیست سالمتری داشت؟

 این موضوع آن قدر اهمیت دارد که اگر فکر چاره نباشیم، باید منتظر اتفاق‌های فاجعه‌آمیز در آینده‌ای نه چندان دور بود. از بین رفتن محیط‌زیست خطری جدی است. از آلودگی هوا گرفته تا کمبود آب و از بین رفتن جنگل‌ها و فرسایش خاک و تولید گازهای گلخانه‌ای اینها همه و همه نتیجه‌ی فعالیت‌های بشری و تاثیر تکنولوژی بر روی محیط زیست است. اما آیا می‌توان علاوه بر راهکارهای اساسی و کلانی که دولت‌ها مسئول پیگیری و اجرای آن هستند، ما هم سهمی در این راستا داشته باشیم؟ در این مقاله می‌خواهیم چندین راهکار ساده برای حفظ محیط زیست به شما معرفی کنیم.

با چند راهکار ساده می‌توان در کاهش آلودگی هوا سهیم باشیم و منابع طبیعی را حفظ کنیم و در نتیجه آن زباله‌‌ی کمتری تولید کنیم  و آنها را با هدف بازیافت کاهش دهیم.

 

چگونه می‌توان کمک کرد؟

می‌توان روزانه با چندین کار ساده در خانه و یا در باغچه حیاط در مصرف انرژی و آب صرفه‌جویی کرد و در کاهش آلودگی هوا سهیم باشیم، منابع طبیعی را حفظ کنیم و میزان تولید و ارسال زباله به محل‌های دفن زباله را کاهش دهیم. اولین گام در راه آشتی با محیط‌ زیست، تولید هر چه کمتر زباله در خانه‌هایمان است که می‌توان از چند طریق این کار را انجام داد:

1.  به پلاستیک نه بگویید.

از کیسه‌های پلاستیکی تا حد امکان استفاده نکنید. از وسایلی مثل جعبه، روبالشتی و ملحفه برای انتقال اقلام استفاده کنید. بجای کیسه فریزر و کیسه‌های سلفونی از ظروف پلاستیکی برای بسته بندی ساندویچ‌ها و بیسکویتها استفاده کنید. از مصرف مواد غذایی صرفه جویی کنید. ساقه سبزیجاتی که کمی پلاسیده شده‌اند را بریده و دوباره در آب بگذارید تا تازه شوند.

از گیاهان بومی که با شرایط محلی انطباق بیشتری دارند بیشتر استفاده کنید.

چگونه میتوان محیط زیست سالمتری داشت؟

2. دوباره استفاده کنید.

استفاده دوباره از اقلام و وسایل بجای دور ریختن آن‌ها و خرید موارد جدید کمک می‌کند که مقدار زباله‌ی کمتری در خانه تولید شود.

از روغن آشپزی چند بار استفاده کنید و ته مانده‌های غذایی را در غذاساز بریزید تا از آن کود مایع بدست آید. از ظروف شیشه‌ای مثل شیشه‌های مربا و عسل و بطری‌ها تا می‌توانید استفاده کنید.

در باغچه‌ی خود از زباله‌های آلی و همینطور مواد دیگر نظیر نخ، کرباس (پارچه‌ی بوم)، کاغذ روزنامه و مقوا برای ساخت کمپوست کشاورزی استفاده کنید. از چمن‌های کوتاه شده‌ی فضای سبز نیز در صورت امکان استفاده کنید.

3. بازیافت را جدی بگیرید.

در بیشتر کشور‌ها و شهرها، اکثر شوراهای محلی برنامه‌ی جمع‌آوری زباله از جوبهای کنار خیابان و استفاده از مواد بازیافتی دارند. البته شوراها در جاهای مختلف در اینکه چه چیزهایی را بازیافت کنند یا نه با هم تفاوت دارند. با بازیافت کیسه‌های پلاستیکی در سوپرمارکت محلی خود و خرید محصولاتی که از مواد بازیافتی یا مقوا ساخته شده‌اند به این امر کمک کنید.

4. از مصرف مواد شیمیایی بپرهیزید.

مواد شیمیایی در خانه برای مقاصد مختلفی استفاده می‌شوند اما آنها برای سلامت شما و محیط زیست مضر هستند. بسیاری از افراد نمی‌دانند که می‌توانند برای نظافت، باغبانی، بهداشت و حفظ سلامت از مواد جایگزینی بجای مواد شیمیایی استفاده کنند.

در باغچه خانه می‌توانید از آفت‌کش‌های طبیعی نظیر پودر فلفل چیلی و قهوه‌ی آسیاب شده برای از بین بردن مورچه ها استفاده کنید. تا حد امکان در منزل دستمال توالت و دستمال کاغذی ساده‌ی سفید استفاده کنید. مواد رنگی می تواند حاوی مواد شیمیایی خطرناک باشد و به محیط زیست آسیب می‌رسانند. چنانچه در منزل از مواد شیمیایی استفاده می‌کنید، سعی کنید آنها را به درستی دور بریزید.

 

اما این تمام آنچه که می‌توانید انجام داد نیست. ما همواره اوقاتی را هم صرف خرید می‌کنیم. خرید کردن نیز به نوبه‌ی خود می‌تواند به محیط‌زیست آسیب برساند. پس بیایید و سبز خرید کنیم.

 

چگونه سبز خرید کنیم؟

1.  هنگام خرید از کیسه یا سبد خودتان استفاده کنید.

2.  مواد غذایی و میوه‌جات تازه خریداری کنید.

3.  اقلامی با عمر طولانی، قابل شارژ و قابل استفاده مجدد خریداری کنید. و از خرید محصولات یکبار مصرف نظیر ظرفهای یکبار مصرف اجتناب کنید.

4.  چنانچه فقط چند بار می‌خواهید از وسیله‌ای استفاده کنید آنرا قرض بگیرید یا کرایه کنید و یا دسته دوم بخرید مثل نردبان و ابزار‌های الکتریکی. با این کار پول بیشتری پس انداز و زباله‌ی کمتری تولیدمی‌کنید.

5. برای کاهش بسته بندی، کالاها را به شکل عمده بخرید و کالاهایی را بخرید که عمری طولانی تر دارند یا محصولات را به شکل فشرده بخرید.

6. محصولاتی را بخرید که بسته بندی‌های قابل بازیافت دارند.

7. ظرفی را انتخاب کنید که بتوان براحتی آنرا بازیافت کرد.

8. بگذارید مغازه‌داران، سوپرمارکت‌داران و مدیران رستوران‌ها بدانند که شما تصمیمات خریدتان را بر حسب تاثیرات آن محصولات بر محیط زیست می‌گیرید.

 

شاید از خود بپرسید چه کار دیگری می‌شود انجام داد؟ کافی است نگاهی به اطراف خود بیندازید و خواهید دید که چقدر بیشتر می‌شود انرژی را بهینه‌تر مصرف کرد.

مصرف بهینه انرژی

با به حداقل رساندن مصرف انرژی و آب در خانه، می‌توانید پول بیشتری پس انداز کرده و از تغییرات آب و هوایی و اقلیمی جلوگیری کنید. مصرف برق مستقیما بر تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین تاثیر می‌گذارد. آیا می‌دانستید هر خانوار استرالیایی بطور متوسط 8 تن گاز گلخانه‌ای تولید می‌کند؟!

با استفاده از نکات بهره‌وری انرژی که در اینجا به آنها اشاره خواهیم کرد می‌توانید در مصرف آب، برق و گاز صرفه جویی و پول بیشتری پس انداز کنید تا در حفظ محیط‌زیست هر چه بیشتر سهیم باشید.

گرمایش با گاز طبیعی

گرمایش با گاز طبیعی گرمای فوری و کار آمد فراهم می‌کند. جهت صرفه‌جویی در هزینه‌ها، یک دستگاه هیتر با اندازه‌ی مناسب برای جایی که می‌خواهید گرم شود پیدا کنید. هیترهای گازی ارزان‌تر هستند و گاز گلخانه‌ای کمتری نسبت به هیترهای برقی تولید می‌کنند.

تعویض شیرآلات آب

در یک خانه‌ی معمولی، گرم‌کردن آب معادل یک سوم انرژی مصرفی می‌باشد. شما می‌توانید این اسراف در انرژی را با تعمیر شیرآلات فرسوده و خراب از بین ببرید(بخاطر داشته باشید چکه‌کردن شیرها ماهانه می‌تواند صدها لیتر آب را به هدر می‌دهد.). یک سردوشی هوشمند با برچسب انرژی AAA نصب کنید. سردوشی‌های مدرن بسیار عالی و به صرفه هستند و می‌توانید با آنها سالانه میزان قابل توجهی در مصرف آب صرفه جویی کنید. فراموش نکنید اگر برای مدت طولانی در سفر هستید سیستم آب گرم‌کن یا پکیج را خاموش کنید.

چگونه میتوان محیط زیست سالمتری داشت؟

استفاده از آب گرم‌کن گازی

جالب است بدانید که آب گرم‌کن‌های گازی 65 درصد کمتر گازهای گلخانه‌ای تولید می‌کنند. آنها همچنین دارای برچسب‌های انرژی هستند.

لوازم برقی آشپزخانه و برچسب انرژی

دستگاههایی که برچسب انرژی درجه A دارند، آب و انرژی کمتری مصرف می‌کنند. دستگاههای کوچک مثل توستر یا مایکروویو، انرژی کمتری نسبت به گریل‌کردن در فر یا اجاق گاز مصرف می‌کنند. فرهای فن‌دار نسبت به فرهای سنتی 35 درصد کمتر گازهای گلخانه‌ای تولید کرده از آنجا که حرارت در آنها بطور مساوی پخش می‌شود آیتم‌های بیشتری را می‌توان همزمان در آنها پخت.

ماشین ظرفشویی را مطابق ظرفیت آن پر کنید. چنانچه ماشین ظرفشویی را نیمه پر کنید همان مقدار انرژی مصرف می‌شود. یک سیکل (دور) اقتصادی در ماشین ظرفشویی یک سوم کمتر انرژی مصرف می‌کند. یخچال‌های قدیمی دو برابر یخچالهای مدرن برق مصرف می‌کنند. یک یخچال دسته دوم و در حد نو بطور میانگین سالانه تا 400 هزار تومان خرج تعمیرات و سرویس‌هایش می‌شود.

چگونه میتوان محیط زیست سالمتری داشت؟

 

چندین نکته‌ی کلیدی درباره‌ی ماشین لباسشویی

در تنظیمات ماشین لباسشویی از حالت سرد استفاده کنید تا در مصرف انرژی صرفه جویی شود و نوع شستشو را با لباس‌ها هماهنگ کنید. ماشین لباسشویی‌های درب از جلوی اتوماتیک از ماشین‌های لباسشویی درب از بالا کمتر برق مصرف می‌کنند. فیلتر پرز دستگاه خشک‌کن را همواره تمیز نگهدارید. فیلتر پرز کثیف باعث می‌شود تا لباس‌ها دیرتر خشک ‌شوند.

و چند نکته‌ی کاربردی دیگر برای صرفه جویی برق

هر جا ممکن است از لامپ‌های فلورسنت فشرده‌ی کم مصرف استفاده کنید چرا که آنها برای تولید همان میزان روشنایی 20 درصد لامپ‌های معمولی برق مصرف می‌کنند. گرچه کمی گران‌تر هستند ولی عمرشان 8 برابر لامپهای معمولی است.

وسایل برقی بلا استفاده را از برق بکشید. نگهداشتن وسایل برقی در حالت آماده باش همواره مقداری برق مصرف می‌کند.



شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع