2 سال پیش / خواندن دقیقه

حقایق جالب روانشناسی

دانستنی های روانشناسی: ۲۰ حقیقت روانشناسی جالب که نمی‌دانستید

حقایق جالب روانشناسی

در دنیای امروز پیوند محکمی میان روانشناسی و بسیاری از علوم دیگر برقرار است و آگاهی عمومی از برخی دانستنی های روانشناسی در زندگی روزمره و کار روزانه می‌تواند مفید باشد. در ادامه  همراه باشید تا ۲۰ جالب ترین دانستنی های روانشناسی را بدانید.

دانستنی های روانشناسی

۱. افراد ۱۸ تا ۳۳ ساله پراسترس‌ترین افراد کره زمین هستند. خانواده، تحصیل، کار، همه‌ی این‌ها می‌توانند برای این گروه سنی خیلی استرس‌آور باشند.


۲. بودن در میان آدم‌های خوشبخت، باعث می‌شود که شما هم خوشبخت‌تر شوید. پژوهش جدیدی که در ژورنال سایکونروانداکرینولاجی منتشر شد نشان می‌دهد که استرس و خوشبختی هر دو مسری هستند، و بودن در میان هر یک از این گروه‌ها به طور مستقیم روی ما تاثیر می‌گذارد.

۳. آهنگ مورد علاقه‌تان احتمالا با یک روی‌داد عاطفی در ارتباط است. این درمورد شما و هر شخص دیگری صدق می‌کند.

۴. هر انسانی پنج مرحله‌ی اندوه دارد ممکن است این را از منابع پرشمار مانند سریال‌های تلویزیونی، فیلم‌ها، یا کتاب‌ها شنیده‌باشید. مطالعه‌ی اصلی می‌گوید وقتی یک شخص با واقعیت مرگ قریب‌الوقوع یا یک تقدیر سخت و رنج‌آور دیگر روبه‌رو می‌شود، یک سری مراحل هیجانی را تجربه می‌کند.

  • ۱. انکار- “من خوبم”، “چنین اتفاقی نمی‌افتد، برای من نمی‌افتد”.
  • ۲. خشم- “چرا من؟ این انصاف نیست! “، “چه‌طور این اتفاق برای من افتاد؟ ”، “مقصر کیست؟ ”
  • ۳. چانه‌زنی- “حاضرم هرکاری بکنم تا چند سال بیش‌تر زنده بمانم. ” “حاضرم حاصل عمرم را بدهم تا…”
  • ۴. افسردگی- “من خیلی غمگینم، چرا خودم را به زحمت بیندازم؟ ”؛ “من قرار است به زودی بمیرم پس چه اهمیتی دارد؟ ”؛ “من عشقم را از دست دادم، چرا باید ادامه بدهم؟ ”
  • ۵. پذیرش- “اشکالی ندارد. ”؛ “من نمی‌توانم با آن بجنگم، اما شاید بتوانم برایش آماده شوم.”

۵. اگر اهداف‌تان را اعلام کنید، کم‌تر احتمال دارد موفق شوید. درست است. آزمون‌ها از ۱۹۳۰ به خوبی این را اثبات کرده‌اند.

۶. اثر موتزارت واقعی است اثر موتزارت به پژوهشی اشاره دارد که نشان می‌دهد ممکن است گوش کردن به موسیقی موتزارت موجب بهبود عملکرد در وظایف ذهنی شود- که با عنوان استدلال فضایی زمانی شناخته می‌شود. استدلال فضایی زمانی هم در علوم رایانه و هم در روانشناسی وجود دارد. این استدلال توانایی تصویرسازی الگو‌های فضایی و دستکاری آن‌ها در ذهن بر اساس یک ترتیب زمانی است.

۷. امروزه بچه‌ها حساس‌تر و عصبی‌تر از یک بیماری روانی متوسط الحال در دهه‌ی ۱۹۵۰ هستند. این خیلی ترس‌آور است، اما عجیب نیست. حدود نیمی از جمعیت اکنون از اضطراب، افسردگی، یا سوءمصرف مواد رنج می‌برد.

۸. بعضی از اعمال مذهبی استرس را کاهش می‌دهند. “کتاب درسی اختلالات روحی از انتشارات روان‌پزشکی آمریکا ” نشان می‌دهد آدم‌هایی که در مراقبه و دعا‌های مذهبی شرکت می‌کنند کم‌تر دچار استرس می‌شوند.

۹: همه‌ی آدم‌ها احساس مشابهی دارند ‌شما شدیدا نیاز دارید آدم‌های دیگر دوست‌تان داشته‌باشند و تحسین‌تان کنند. تمایل دارید خودتان را نکوهش کنید. قابلیت‌های استفاده‌نشده‌ی بسیار زیادی دارید که آن‌ها را برای‌تان خودتان تبدیل به امتیاز نکرده‌اید. با این‌که چند ضعف شخصیتی دارید، اما درکل می‌توانید این ضعف‌ها را جبران کنید. نحوه‌ی تطبیق‌پذیری جنسیت‌تان با مسائل مختلف، مشکلاتی برایتان ایجاد کرده‌است. شما در بیرون استوار و مسلط به خودتان هستید، اما از درون تمایل دارید احساس نگرانی و ناامنی داشته‌باشید. گاهی دچار تردید‌های جدی می‌شوید که آیا تصمیم درستی گرفته‌اید یا کار درست را انجام داده‌اید یا نه.

۱۰. اگر خودتان را متقاعد کنید که خوابیده‌اید، مغزتان فریب می‌خورد که واقعا خوب خوابیده‌اید؛ و این‌گونه انرژی بیش‌تری به شما می‌دهد. پژوهش‌گران آن را “خواب دارونما” می‌نامند.

۱۱: اثر میهمانی شبانه را بشناسید حتی در یک مکان شلوغ و پر سروصدا اگر کسی نام‌تان را بیاورد، می‌توانید صدای آن فرد را در میان صدا‌های دیگر تشخیص دهید و روی آن تمرکز کنید. این اثر درباره‌ی اطلاعات دیگری هم که برایمان مهم است صدق می‌کند. این اثر تصور روانشناسان را از درون‌داد شنیداری و توجه به محرک‌های شنیداری تغییر داد.

۱۲. موسیقی چشم‌اندازتان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این یکی تا حدی بدیهی به نظر می‌رسد! پژوهشی در دانشگاه گرونینگن نشان داده‌است موسیقی تاثیر شگرفی روی ادراک‌تان دارد.

۱۳. اگر پول‌تان را به جای خرید مال و منال، صرف کسب تجربه کنید، خوشبخت‌تر خواهید بود- در حوزه‌ی علمی مطالعه روی رفاه عاطفی، موضوع خوشبختی هر روز بیش‌تر از روز قبل معروف می‌شود. پژوهش‌ها در این حوزه اظهار می‌کنند که آدم‌ها اغلب، چیز‌هایی که آن‌ها را خوشحال می‌کند مثل رفتن به تعطیلات یا حضور در رویدادها، قربانی می‌کنند تا از عهده‌ی خرید مال و منال (مثلا ملک و املاک) بربیایند.

۱۴. هرچه بیش‌تر برای دیگران مایه بگذارید، شادتر هستید. بر اساس پژوهش‌های متعدد این موضوع درست است. مطمئن باشید در این تعطیلات برای دیگران خیلی مایه می‌گذارید!

۱۵. آدم‌های باهوش خودشان را دست‌کم می‌گیرند و آدم‌های نادان فکر می‌کنند نابغه هستند. نام این پدیده اثر دانینگ-کروگر است، و واقعی است. کافی است به فیس‌بوک بروید تا ببینید درمورد چه‌چیزی صحبت می‌کنم.

۱۶: اثر تماشاچی تاثیر عجیب روی جامعه دارد شاید بخواهید باور کنید که اگر در یک تصادف یا وضعیت اضطراری باشید، در صورتی که در مکانی شلوغ باشید، شانس نجات‌تان بیش‌تر است. اما آزمایش‌ها و رخداد‌های بی‌شمار خلاف آن را اثبات کرده‌اند. هرچه تعداد تماشاچیان بیش‌تر باشد، احتمال این‌که یکی از آن‌ها کمک‌تان کند کم‌تر خواهدبود. علت‌اش پدیده‌ای به نام پخش شدن مسئولیت است که به واسطه‌ی آن احتمال این‌که یک فرد در حضور دیگران مسئولیت اقدام کردن یا نکردن را قبول کند، کم است.

۱۷. شما می‌توانید خواب فردی را که در حال خواب دیدن است تغییر دهید کار مغز اغلب اوقات این است که محرک‌های رخ‌داده در واقعیت را در خواب‌هایی که فرد می‌بیند، اعمال کند. فرض کنید روی کسی که خواب است آب ریخته‌اید و او ناگهان بیدار می‌شود و آن‌چه را در خواب دیده‌است برایتان تعریف می‌کند. در اغلب موارد این آب پاشیدن با ظرافت در خواب گنجانیده شده‌است. این موضوع الهام‌بخش سکانسی در فیلم تلقین بود.


۱۸. وقتی رویداد مربوط به گذشته را به یاد می‌آورید، درواقع دارید آخرین باری را به یاد می‌آورید که آن را به یاد آوردید. بسیار خوب، این یکی سرم را به دوران انداخت. برای همین است که خاطرات‌مان به مرور زمان محو می‌شوند و عوض می‌شوند.

۱۹. وقتی با استفاده از یک زبان دیگر فکر می‌کنید، تصمیمات‌تان عاقلانه‌تر هستند. پژوهشی در دانشگاه شیکاگو نشان داده‌است شهروندان کره‌ای که با استفاده از زبان‌های خارجی فکر می‌کنند سوگیری‌شان در مجموع کم‌تر است. چه خوب.

۲۰. افراد کمدی و بامزه بیش از سایر افراد استرس دارند تحقیقات بر روی کمدین‌ها و افراد بامزه نشان میدهد که آن‌ها دارای میانگین سطح استرس بالاتری نسبت به دیگران هستند.

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع