مطالب سیاسی
2 سال پیش / خواندن دقیقه

آنچه در نشست شورای امنیت برای بررسی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ گذشت| از هوچیگری غرب تا دفاع چین و روسیه از ایران

آنچه در نشست شورای امنیت برای بررسی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ گذشت|  از هوچیگری غرب تا دفاع چین و روسیه از ایران

 

پس از پایان مذاکرات قطر، نشست شورای امنیت برای بررسی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱، در حالی برگزار شد که در یک سوی معادله کشورهای غربی به تکرار ادعاهای غیر سازنده و اتهامات و خواسته‌های خارج از برجام تاکید کردند و در سوی دیگر چین و روسیه با تکیه بر حقانیت مواضع ایران خواستار تغییر رفتار غربی‌ها شدند.
جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت و اعتماد سازی در حالی با دعوت از بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران زمینه ساز برگزاری نشست قطر شد که گویا غرب همچنان از سیاست‌های گذشته فشار و مذاکره دست بر نداشته است چنانکه پس از ناکامی در تحمیل زیاده خواهی ها در نشست قطر و اصرار ایران بر حفظ خطوط قرمز لغو تمام تحریم‌ها، راستی ازمایی این لغو از سوی ایران و تضمین دهی غرب برای تکرار نشدن بدعهدی‌های گذشته به تکرار هوچی گری و مقصر نمایی ایران روی آورده است در حالی که سخنانشان در شورای امنیت خود برگرفته از مباحث خارج از برجام یعنی مسائل موشکی و منطقه‌ای بوده است و در عین حال ادعاهای هسته‌ای را مطرح کرده‌اند که اصلا در محور مذاکرات نبوده است. نشست دوره‌ای شورای امنیت برای بررسی گزارش سیزدهمین گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق برجام برگزار شد
رزماری دی کارلو، معاون دبیر کل سازمان ملل با قرائت سیزدهمین گزارش دبیر کل سازمان ملل افزود: با وجود تلاش های گسترده و فشرده بازگشت به برجام محقق نشده است. احیای برجام به تلاش های بیشتر و صبر نیاز دارد. معاون دبیر کل سازمان ملل با قرائت گزارش دبیر کل سازمان ملل افزود: ما بار دیگر از آمریکا می‌خواهیم تمام تحریم های ایران را لغو کرده یا آنها را کاهش دهد و معافیت‌های تحریمی در مورد تجارت نفت و گاز ایران را تمدید کند.نماینده اتحادیه اروپا نیز در این نشست در راستای هراس از پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران مدعی شد با توجه به مسیر نگران کننده برنامه هسته‌ای ایران و ادامه تحریم‌های آمریکا علیه این کشور، نهایی کردن این توافق در اسرع وقت و اجرای برجام بسیار اهمیت دارد.سفیر و نماینده دائم ایرلند در سازمان ملل نیز که کشورش تسهیلگر قطعنامه ۲۲۳۱ است، در سخنانی گفت، بر اهمیت نقش نظارتی آژانس اتمی بر برنامه هسته‌ای ایران تاکید می‌کنم. کار آژانس برای اعتماد سازی در جامعه جهانی حیاتی در خصوص صلح آمیز بوده برنامه هسته‌ای ایران است.معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در این نشست مدعی شد آمریکا همچنان متعهد به بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام است. چنین توافقی از ماه مارس در دسترس است. تنها زمانی که ایران خواسته‌های خارج برجام خود را کنار بگذارد ما می‌توانیم این توافق را نهایی کنیم.نماینده آمریکا در این نشست شورای امنیت ادعا کرد: در دور اخیر مذاکرات در دوحه قطر ایران همچنان خواسته‌هایی را مطرح کرد که فراتر از برجام است. ایران هنوز هیچ فوریتی برای نهایی کردن توافق از خود نشان نداده است.باربارا وود، وارد سفیر و نماینده انگلیس در سازمان ملل نیز در سخنانی نیز مدعی شد که تشدید فعالیت‌های هسته‌ای ایران تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی است.سفیر انگلیس ادعا کرد ایران همچنین به گونه‌ای به برنامه موشکی خود ادامه می‌دهد که مغایر با پیوست قطعنامه ۲۲۳۱ است. تشدید برنامه هسته‌ای ایران نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ است.
در این میان اما ژانگ جون، سفیر و نماینده چین در سازمان ملل نیز در سخنانی گفت: برجام یک پیروزی دیپلماسی چند جانبه بود که توسط قطعنامه شورای امنیت مورد تایید قرار گرفت. وی تاکید کرد: چین از تمام تلاش ها برای حل مسالمت آمیز این بحران حمایت می کند. باید بپذیریم که خروج دولت پیشین آمریکا از برجام و وضع تحریم های گسترده علیه ایران و آغاز کارزار فشار حداکثری عامل اصلی بحران هسته ای کنونی است.سفیر چین ادامه داد: آمریکا باید اشتباهات خود را جبران کند و به سرعت یک تصمیم سیاسی بگیرد و برای پاسخ به درخواست های منطقی ایران تصمیم قاطع بگیرد.نماینده چین در سازمان ملل تصریح کرد: درحالی که آمریکا بر آمادگی خود برای بازگشت به برجام تاکید می‌کند، حتی هنگام مذاکرات، تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرده است و این اقدامات بر روند مذاکرات تاثیر منفی می‌گذارد.او تاکید کرد: آمریکا باید به سخنانش عمل و تمام تحریم‌های یکجانبه علیه ایران را لغو کند تا ایران بتواند به صورت کامل از مزیت‌های اقتصادی برجام استفاده نماید.
در این میان دیمیتری پولیانسکی، معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل نیز در این نشست گفت: تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران مغایر با برجام هستند. توقف پیشرفت در برجام به دلیل اقدامات آمریکا و تحریم‌های آن است. ایران به عواقب این تحریم‌ها پاسخ داده است. دیپلماسی تنها مسیر به سمت صلح است.
او افزود که نقش دبیرخانه سازمان ملل متحد محدود به امور اداری و فنی است و از دبیرکل سازمان ملل خواست در گزارش‌های آتی در مورد برجام از «گمانه زنی ها» و «ادعاهای غیرموجه» اجتناب کند.معاون اول نماینده روسیه در سازمان ملل متحد با تاکید بر اینکه آمریکا باید تحریم‌ها علیه ایران را لغو کند، گفت که هیچ مشکل غیرقابل حلی بر سر راه احیای برجام وجود ندارد، اما تلاش برای افزایش فشار بر ایران ممکن است دورنمای بازگرداندن این توافق را از بین ببرد. نیکولاس دو ریوایر، سفیر و نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز همسو با آمریکا در این نشست با بیان اینکه امضای توافق بیش از هر زمان دیگری ضروری است، مدعی شد فرصت در حال تمام شدن است.این دیپلمات فرانسوی در راستای سیاست هراس از پیشرفت‌های برنامه‌های هسته‌ای و دفاعی بازدارندگی ایران مدعی شد: تهران بدون هیچ توجیه غیرنظامی معتبری به توسعه فعالیت‌های هسته‌ای خود سرعت بخشیده است.توماس زانهایسن، معاون نمایندگی آلمان در سازمان ملل نیز مانند دیگر نمایندگان غربی مدعی شد تاسف بارتر اینکه از ابتدای ماه مارس یک توافق قابل اجرا برای احیای برجام روی میز بوده است. ما از ابتدای ماه مارس آماده امضای توافقنامه وین بوده‌ایم و هنوز برای این کار آماده هستیم. این یک بسته منصفانه و جامع است. لازم به ذکر است ادعاهای ضد ایرانی در حالی مطرح می شود که محور نشست قطر صرفا چارچوب لغو تحریم‌ها بوده و هیچ مسئله هسته‌ای و فرا هسته ای مطرح نبوده است لذا ادعاهای غرب فرافکنی و خلاف روند مذاکرات بوده است.
در این میان امامجید تخت‌روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت در خصوص اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام اظهار داشت ایران به دیپلماسی چندجانبه متعهد است که نتیجه آن باید تضمین کننده لغو موثر و قابل راستی‌آزمایی همه تحریم‌های غیرقانونی باشد.ایران ضمانت‌های قابل راستی‌آزمایی و عینی از آمریکا درخواست کرده، و اینکه، آمریکا بار دیگر تعهدات خود را نقض نخواهد کرد، تحریم‌ها به بهانه‌ها یا عناوین دیگر - همانطور که در دولت قبلی آمریکا اتفاق افتاد - اعمال نخواهد شد و سازوکار های برجام مورد سوء استفاده قرار نخواهد گرفت. در واقع، اینها حداقل مقتضیات برای اطمینان نسبی از ثبات در برجام بشمار می‌روند.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با ادعای مطرح‌شدن درخواست‌های غیرمرتبط با برجام از سوی ایران، گفت که در این مذاکرات پیشرفتی حاصل نشد.در نقطه مقابل اما وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگوی تلفنی با همتای قطری با بیان اینکه ارزیابی ما از مذاکرات دوحه مثبت است، گفت: برای رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار جدی هستیم و در صورت واقع بینی آمریکا، توافق دست یافتنی است.لازم به ذکر است وزارت بازرگانی آمریکا نام ۱۲ شرکت مستقر در چین را به بهانه نقض تحریم‌ها علیه ایران و همکاری نظامی با این کشور در فهرست شرکت‌هایی که برای آنها محدودیت‌های صادراتی وضع می‌شود قرار داد.از سوی دیگر کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان قبل از آغاز نشست شورای امنیت برای بررسی روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ بیانیه‌ای درباره ایران صادر کردند.سه کشور اروپایی مدعی شده‌اند توافق برای از سرگیری احیای کامل برجام از ماه مارس در وین حاصل شده، اما ایران از این فرصت استفاده نکرده است. در این میان اما وزارت خارجه چین اعلام کرد واشنگتن به عنوان آغازگر بحران هسته‌ای ایران باید اشتباهات خود را اصلاح کند. همچنین لاوروف وزیر خارجه روسیه با تأکید بر این که غرب تنها به منافع خود اهمیت می‌دهد، گفت که کشورهای غربی منافع کشورهای دیگر از جمله ایران را نادیده می‌گیرند.



شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع