جامعه
بررسی مسائل و مشکلات موجود در جامعه
یک سال پیش / خواندن دقیقه

ارکانی: چرا نرخ ارز در مدت کوتاهی ٣٣ درصد افزایش پیدا کرد؟

یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: مگر چه اتفاق عجیب و غریبی رخ داده که با وجود این همه منابع درآمدی و ارز حاصل از فروش نفت، قیمت ارز به یکباره و در بازه کوتاه مدت بالغ بر ۱۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است؟

ارکانی: چرا نرخ ارز در مدت کوتاهی ٣٣ درصد افزایش پیدا کرد؟

احسان ارکانی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص چرایی افزایش نرخ ارز گفت: قرار است رئیس بانک مرکزی در جلسه علنی مجلس درباره علت افزایش نرخ ارز توضیح دهد؛ اکنون در وضعیتی هستیم که میزان فروش نفت به دوران اوج قبل از تحریم رسیده لذا منابع درآمدی حاصل از فروش نفت به طور کامل تحقق پیدا کرده است. از طرف دیگر درآمدهای دولت از مالیات هم در سقف پیش‌بینی شده محقق شده و بر اساس اظهارات مقامات دولتی مشکلی از لحاظ کمبود درآمد و منابع درآمدی و همچنین کسری بودجه وجود ندارد.

این نماینده مجلس ادامه داد: از طرف دیگر با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، فشار تحمیلی به دولت برای تامین منابع ارزی وجود ندارد به همین دلیل سوال ما این است که چه عاملی باعث شده در یک بازه زمانی خیلی کوتاه نرخ دلار از ۳۰ هزار تومان به ۴۰ هزار تومان برسد؟ سوالی که حداقل برای ما جوابی ندارد.

از نظر علمی، فنی و دانش اقتصادی حداقل شاهد تثبیت نرخ ارز باشیم. اینکه چرا اتفاقی برعکس رخ داده احتیاج به پاسخ علمی دارد نه اینکه با کلی گویی و ربط دادن موضوعات مختلف به یکدیگر، افکار عمومی و اذهان نخبگان و متخصصان علم اقتصاد را قانع نکنیم. ما پاسخ دقیق و فنی می‌خواهیموی افزود: منتظر توضیحات رئیس بانک مرکزی هستیم که چه اتفاق عجیب و غریبی رخ داده که با وجود این همه منابع درآمدی و ارز حاصل از فروش نفت در سقف اعلام شده توسط دولت و همچنین کاهش ۲۰ میلیارد دلاری هزینه های دولت ناشی از حذف ارز ترجیحی، شاهد افزایش یکباره قیمت ارز به جای تثبیت نرخ ارز هستیم؛ نرخ ارز در مدت کوتاه 10 روز افزایش عجیب و غریب به میزان ۳۳ درصد رشد داشته است.

ارکانی در مورد اینکه آیا اغتشاشات و ناآرامی ها باعث افزایش قیمت دلار شده است گفت: باید توضیح داده شود که ناآرامی‌ها چه تاثیری در بحث ارز داشته لذا لازم است استدلال‌ها، فنی، تخصصی، علمی و قابل پذیرش باشد؛ آیا قبل از ناآرامی‌ها در وضعیت خوبی از لحاظ تورمی و افزایش قیمت‌ها قرار داشتیم و اکنون چنین شرایطی را نمی بینیم یا اینکه همان زمان هم چنین شرایطی بود و اکنون سرعت پیدا کرده است؟

وی اضافه کرد: نکته اصلی این است که طبق اعلام وزیر نفت، فروش نفت به زمان قبل از تحریم ها برگشته و با حذف ارز ترجیحی، ۲۰ میلیارد دلار از هزینه های دولت حذف شده است؛ پس باید از نظر علمی، فنی و دانش اقتصادی حداقل شاهد تثبیت نرخ ارز باشیم. اینکه چرا اتفاقی برعکس رخ داده احتیاج به پاسخ علمی دارد نه اینکه با کلی گویی و ربط دادن موضوعات مختلف به یکدیگر، افکار عمومی و اذهان نخبگان و متخصصان علم اقتصاد را قانع نکنیم. ما پاسخ دقیق و فنی می‌خواهیم.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان در خصوص تاثیر عملکرد مسئولان بانک مرکزی در افزایش نرخ ارز گفت: قطعاً یکی از عوامل به عملکرد مسئولان بانک مرکزی بر می‌گردد؛ یکی از وظایف، اهداف و مأموریت‌های تشکیلات عریض و طویل بانک مرکزی، افزایش ارزش پول ملی است که وقتی نمی توانند چنین کاری را انجام دهند یعنی از وظایف‌شان کوتاهی کرده و قصور انجام شده است.

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع